Alfréd
-2 °C
2 °C

Súlyos vírus szed áldozatokat Angolában

MTI
2005.05.19. 11:29
A Marburg-vírus
A Marburg-vírus - a szintén nagyon ragályos Ebola-vírushoz hasonlóan - a testnedvekkel terjed, és lefolyása is hasonló: a fertőzöttek a belső vérzés és a kiszáradás miatt néhány napon belül meghalnak. Védőoltás egyelőre nem létezik a kór ellen.

Szakértők szerint az emberek általában a megbetegedett hozzátartozók ápolása közben, vagy úgy kapják el a betegséget, hogy a helyi szokás szerint megmosdatják, illetve megcsókolják a betegségben elhunytat. A Marburg-vírus okozta eddigi legsúlyosabb, 123 emberéletet követelő járvány 1998 és 2000 közt pusztított a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Már több mint háromszáz halálos áldozata van a Marburg-vírusnak Angolában, ahol a vírus okozta betegségnek világszerte eddig legsúlyosabb járványa szedi áldozatait, jelentette be csütörtökön Genfben kiadott közleményében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ szakosított szervezete szerint az afrikai ország egészségügyi illetékesei a tavalyi év vége óta 337 megbetegedésről tettek jelentést, és ebből 311 volt halálos. A legtöbb eset az ország északi részén lévő Uige tartományban történt, sőt a tartományon kívül az utóbbi öt hétben nem jelentettek újabb megbetegedést - közölte a WHO. Április közepén 235 volt a megbetegedések száma, amiből 215 volt halálos.