Géza
-12 °C
-4 °C

Bush megvétózza az őssejtkutatás korlátain lazító törvényt

MTI
2005.05.20. 19:47

George Bush amerikai elnök pénteken figyelmeztette a kongresszust, hogy vétót fog emelni az egyesült államokbeli őssejtkutatás korlátainak lazítása ellen. Az elnök újságíróknak nyilatkozva az őssejtkutatás támogatójának nevezte magát, majd hangsúlyozta, nem engedi meg, hogy szövetségi költségvetésből, az adófizetők pénzéből áldozzanak olyan tudományos kutatásra, amelynek célja: életét pusztítsanak el azért, hogy életet mentsenek meg. A képviselőház kedden kezd vitát a törvénytervezetről, amely az eddigieknél bőkezűbben mérné a szövetségi pénzeket az őssejtkutatás céljára.

Bush elnök 2001-ben rendeleti úton lehetővé tette ugyan az őssejtkutatás támogatását szövetségi költségvetésből, de annak felhasználását szigorúan csak a már meglévő őssejttörzsek továbbtenyésztésére korlátozta. Ez a megkötés volt az a kompromisszum, amelyet a tudósok elvárásai és a konzervatív szavazótábora között kialakított. Az őssejteket néhány napos embrióból vonják ki és ezért a vallásos konzervatívok az őssejtkutatásban az abortuszhoz hasonlóan az emberi élet kioltását látják, míg a tudósok az eddig gyógyíthatatlan betegségek, így a rák, a Parkinson- és az Alzheimer-kór elleni küzdelem ígéretes eszközének tekintik.

A törvénytervezet feloldaná a szövetségi finanszírozás korlátozását. A megszorítás enyhítését támogatja a demokrata párti ellenzék és a republikánus párti törvényhozók egy része is. A korlátozás megszüntetéséért emelte fel a szavát többek között Nancy Reagan, Ronald Reagan volt elnök özvegye.