Bernadett
0 °C
4 °C

Eltűnt egy szakasznyi chilei katona a hóviharban

MTI
2005.05.21. 09:57
Minden valószínűség szerint békeidőben az egyik legnagyobb veszteség érte a chilei hadsereget, amelynek negyvenegy katonája eltűnt és feltehetőleg életét vesztette egy hóvihar következtében - jelentették be helyi idő szerint péntek este Santiagóban.

A hírt a hadsereg vezérkari főnöke közölte, aki elmondta, hogy a katonákat a chilei Andok-hegység csúcsán érte a hóvihar még szerdán, s azóta nyomuk veszett. Emilio Cheyre tábornok szerint életben maradásukra jóformán már semmi remény.

A katonák egy hegyi kiképző menetgyakorlaton vettek részt, amikor "az évtized hóvihara" zúdult rájuk. A mentőosztagok eddig mindössze négy halálra fagyott katona holttestére bukkantak.

A menet negyven újoncból és egy kiképző tisztből állt, ami hatalmas felháborodást váltott ki elsősorban a hozzátartozók körében. Ők ugyanis felrótták a katonai vezetésnek, miként lehetséges, hogy újoncokat ilyen rendkívül nehéz gyakorlatra küldenek. Sajtójelentések szerint a katonák ruházata sem felelt meg az időjárási viszonyoknak. A védelmi minisztérium a vádak közül csupán annyit ismert be, hogy figyelmen kívül hagyták a várható hóviharra figyelmeztető időjárási előrejelzéseket.

A vezérkari főnök szerint a kutatást az áldozatok, illetve az esetleg még életben maradottak után egyelőre tovább folytatják.