Valér
4 °C
8 °C

A fehérorosz ellenzék narancsszínű forradalomra vágyik

MTI
2005.05.27. 21:04
A fehérorosz ellenzék a 2006-os elnökválasztáson megpróbálja lemásolni azt a tömegmozgalmat, amely a szomszédos Ukrajnában tavaly elérte a tekintélyuralmi államfő menesztését - közölte pénteken Kijevben egy fehérorosz ellenzéki vezető.

Anatolij Lebegyko elmondta: a fehérorosz ellenzéki pártok azon vannak, hogy a választási kampányban az Ukrajnában lezajlott "narancsszínű forradalom" példáját kövessék, noha a kampány "nagyon keménynek ígérkezik". Kijelentette: bízik viszont abban, hogy Fehéroroszországban nem fajulnak el az események úgy, ahogy pár hete Üzbegisztánban történt, ahol a szemtanúk szerint egy fegyverrel elnyomott felkelésben több százan vesztették életüket. Az, ami bizonyos fokig lehetséges Üzbegisztánban, elfogadhatatlan egy olyan országban, amely Európa közepén fekszik - mondta Lebegyko.

Fehéroroszországban Viktor Lukasenko elnök tartja kezében a teljhatalmat 1994. óta, és az ellenzék szerint elcsalt népszavazáson elérte, hogy 2006-ban harmadszor is indulhasson az államfői tisztségért. Lukasenkót az Európai Unió elítéli, mert szisztematikusan üldözi az ellenzéket és elnyomja a sajtószabadságot.