Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Benes múzeumot avatott a cseh miniszterelnök

MTI
2005.05.28. 18:33

Edvard Benes mint az első csehszlovák köztársaság külügyminisztere Európa legtekintélyesebb politikusai közé tartozik, ám az ő nevéhez fűződnek a magyarok és a németek kitoloncolásával kapcsolatos események is - jelentette ki szombaton a dél-csehországi Sezimovo Ustíban, Benes lakóházában létesített múzeum avatásán a cseh miniszterelnök.

Jirí Paroubek rámutatott: Benes nevéhez sok félreértés fűződik, és ezek a történelem leegyszerűsített látásmódjára vezethetők vissza. A kormányfő szavai szerint Benes egyike volt a történelem legjobb diplomatáinak és külügyminisztereinek, ám "nem tudta mindazt megmutatni, amire képes volt".

Pavel Dostál cseh kulturális miniszter szintén kiemelkedő államférfinak nevezte a 121 éve született Benest. Mint hozzátette, ezen azok a német politikusok, egyesületek és lobbisták sem képesek változtatni, akiknek "propagandisztikus eszközei gyakran a történelem értelmezését szolgáló bolsevista módszereket tükrözik".

A Benes-emlékmúzeum megnyitása egybeesett az egykori csehszlovák elnök születésének 121. évfordulójával. A politikusok beszédei előtt az egybegyűlt közönség koszorúkat helyezett el Benes sírjánál.