Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Exhumálják egy 1955-ös rasszista lincselés áldozatát

MTI
2005.06.01. 22:02
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői szerdán Chicagóban genetikai és halottkémi vizsgálat céljából kiemelték sírjából egy 14 éves fekete fiú földi maradványait, aki 50 évvel ezelőtt rasszista gyilkosság áldozata lett a déli Mississippi államban.

Emmett Till brutális meggyilkolása, valamint a két fehér vádlott felmentése 1955-ben nagy felháborodást keltett és nagyban hozzájárult a polgárjogi mozgalom megerősödéséhez. A helyi megyei bíróság két fehér férfi, Roy Bryant boltos és féltestvére, John Milam ellen emelt vádat a gyilkosságért, amelyet megtorlásként követtek el, mivel a fiú az egyikük felesége után fütyült az utcán.

A védőügyvédek a perben kétségbe vonták, hogy a felismerhetetlen holttest valóban Emmet Till földi maradványa. A hatóságok boncolást nem végeztek a holttesten. A kizárólag fehérekből álló esküdtszék egyórás tanácskozás után felmentette a vádlottakat. A két férfi egy évvel később egy lapnak nyilatkozva elismerte, hogy ők ölték meg a fiút, de az ügyben még egyszer már nem lehetett vádat emelni ellenük. Már egyikül sincs az élők sorában.