Emőke
-4 °C
9 °C

Kína most is helyesnek tartja a '89-es tüntetések szétverését

MTI
2005.06.02. 13:10
A kínai kormány utólag is helyesnek látja, hogy szétverette 1989 tavaszán a pekingi tömegtüntetéseket; megítélése szerint ezt kellett tennie az ország stabilitásának védelmében, fejtette ki csütörtökön, két nappal a Tienanmen téri vérontás évfordulója előtt a külügyminisztérium szóvivője.

Kung Csüan (Kong Quan) szóvivő szerint "az ország minden irányú fejlődése is igazolja az akkori eljárás helyességét". Pekingi sajtóértekezletén kijelentette, hogy az 1989 óta eltelt tizenhat évben "fejlődött az ország gazdasága, előrehaladtak a piacgazdasági reformok, Kína szélesre tárta kapuit a külvilág előtt, s megerősödött a demokrácia, a jogállam".

Ezrek haltak meg
A kínai kormány a hadsereg katonáinak és tankjainak bevetésével fojtotta vérbe 1989. június 4-én a főleg diákok által szervezett tömegtüntetéseket Peking központi terén. Százak, sőt egyes becslések szerint ezrek vesztették életüket a mészárlásban. A tüntetők a korrupció burjánzása, a kommunista párt- és állami vezetők családi vagyonfelhalmozása ellen kezdtek el tüntetni Pekingben 1989 áprilisában, majd a tüntetések későbbi szakaszában hitet tettek a nyugati stílusú demokrácia mellett.