Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szolzsenyicin szerint Oroszországban nincs demokrácia

MTI
2005.06.05. 21:02
Alekszandr Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író szerint Oroszországban "nincs demokrácia, és ezért nincs is olyan kockázat, hogy megszűnik". A 86 éves Szolzsenyicin a Rosszija televízió vasárnapi műsorában adott hangot e nézetének.

Bírálta az orosz parlamentarizmust, és hiányolta a képviselők visszahívásának a lehetőségét, ha nem teljesítik a választókkal megkötött egyezséget. Nem kímélte a politikai pártokat sem, mondván, hogy a választók nem egy egyénre, hanem csak egy politikai alakulatra szavazhatnak, amelynek névtelen képviselői nem érzik magukat felelősnek a választókért.

Az agg író támadta a tartományi kormányzókat is, akik szerinte ahelyett, hogy végrehajtanák a központi hatalom döntéseit, teret engednek a korrupciónak, sőt bizonyos esetekben a maffiának.

A privatizáció szerinte "lehetővé tette, hogy Oroszországtól elrabolják az olajat, a szenet, a fémeket," és "a szemétből vagy a semmiből olyan milliárdosokat teremtett, akik semmit sem tesznek Oroszországért".

Szolzsenyicin szerint a demokráciának a helyi kezdeményezésből kell fakadnia, akárcsak Nyugaton, ahol jól működik, nem úgy, mint Oroszországban, mert "a duma (a parlament alsóháza) fél a néptől".