Donát
-4 °C
2 °C

Korrupcióval vádolják a vajdasági oktatási minisztert

MTI
2005.06.07. 11:06

Hivatali visszaéléssel és jogtalan haszonszerzéssel gyanúsítják a hatóságok Bunyik Zoltán vajdasági oktatási és művelődési titkárt (minisztert), a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnökét, írta kedden az újvidéki Magyar Szó. Az újság szerint az újvidéki kerületi vizsgálóbíró június 16-ára idézte be kihallgatásra Bunyikot, aki ellen a kerületi ügyész vizsgálatot kezdeményezett. Az ügyész egykor állítólag a Szerb Radikális Párt (SRS) tagja volt. Az SRS aktivistái az elmúlt hetekben röpiratokat kezdtek terjeszteni Újvidéken, amelyben a város korábbi vezetőit vádolták meg különféle visszaélésekkel.

A feljelentés szerint felmerül a gyanú, hogy a miniszter visszaélt hivatali helyzetével, amikor az iskolák tatarozására szánt eszközök felhasználásánál nem a törvényben meghatározott módon járt el, és jogtalan haszonra tett szert. Bunyik a pénzeszközök elosztásakor nem alkalmazta az érvényben lévő jogszabályokat, és olyan kivitelezőt választott, amely lényegesen kedvezőtlenebb ajánlatot tett. Ráadásul a konkurenciát is kizárta a versenyből.

A Bunyik elleni bűnvádi eljárás elindításával a VMSZ újabb politikusa keveredett korrupciós gyanúba. Eddig Kasza József pártelnököt és Kern Imre ügyvezető alelnököt érték gyanúsítgatások.

A VMSZ elnöksége visszautasította a párt vezetői ellen folytatott, "tudatosan kitervelt politikai hajszát". A testület szerint a visszarendeződés útjára lépett szerb hatalom leplezetlen támadásba lendült a vajdasági magyarság és a VMSZ ellen.