Ágnes
-1 °C
2 °C

Több száz kínai kém dolgozik Ausztráliában?

MTI
2005.06.08. 06:29
Újabb kínai tisztségviselő kért politikai menedékjogot Ausztráliában, egyúttal megerősítette egy múlt héten szintén menedékjogért folyamodó kínai diplomata állítását, miszerint Peking több száz fős kémhálózatot működtet az ötödik kontinensen.

Hao Feng-csün (Hao Feng Jun), aki a kínai belbiztonsági szolgálat egykori tagjának állította be magát, kedd este az ausztrál közszolgálati televízióban elmondta, hogy az országban nemcsak a kínai nagykövetség és a konzulátusok alkalmazottai, hanem kínai üzletemberek és diákok is folytatnak kémtevékenységet, továbbá beszivárognak a Kínában betiltott Falunkung (Falun Gong) spirituális mozgalom ausztráliai csoportjaiba is.

Kína hivatalosan tagadta ezeket az állításokat, amelyek már elhangzottak a sydneyi kínai főkonzulátus volt első titkárának, Csen Jung-lin (Chen Yonglin) szájából is a múlt hét végén. Csen két hete hagyta ott hazája diplomáciai szolgálatát, s kért menekültstátust az ausztrál hatóságoktól. Kérését azzal indokolta, hogy odahaza üldöztetés vár rá, mivel segítséget nyújtott Ausztráliában élő kínai ellenzékieknek.

A kínai kémekről szóló kijelentéseit éppen az 1989-es Tienanmeni téri vérengzés évfordulójára emlékező szombati sydneyi nagygyűlésen tette. Az ausztrál szervek először elutasították Csen kérését, majd új vizsgálatot kezdtek ügyében, ezúttal egy ideiglenes "védelmi vízum" érdekében.

Canberra eddig nem volt hajlandó kommentálni a kémkedésről szóló vádakat, amelyek éppen egy olyan időszakban hangzottak el, amikor Ausztrália erősíteni igyekszik Kínával politikai és kereskedelmi kapcsolatait.