Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Az USA nem híve az ENSZ BT elhamarkodott bővítésének

MTI
2005.06.08. 11:40

Az Egyesült Államok figyelmeztette Japánt, hogy ne hamarkodja el az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjára vonatkozó határozati javaslat benyújtását - jelentette a szerdai japán sajtó.

Több japán lap értesülése szerint Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter azt javasolta japán kollégájának, Macsimura Nobutakának, mondjanak le arról, hogy még ebben a hónapban benyújtsák a Németország, Brazília, India és Japán alkotta G-4 által kidolgozott javaslatot, amely mind a négy ország számára állandó tagságot irányoz elő a Biztonsági Tanácsban.

"Ha a határozatot elsietve nyújtják be, csak ellenezni tudjuk" - jelentette ki Condoleezza Rice a Japan Times című napilap szerint. Kína kész minden féllel együttműködni, hogy pozitív eredmények szülessenek az ENSZ reformjában - áll a pekingi külügyminisztérium kedden kiadott közleményében.

Peking szerint a reformokat a demokrácia elvei alapján és valamennyi tagállam, elsősorban a fejlődő országok javaslatainak és érdekeinek figyelembe vételével folyó konzultáció révén kell megvalósítani. A kínai álláspont szerint változtatni kell az ENSZ-en belül jelenleg meglévő tendencián, amelyben a biztonság élvez elsőséget a fejlődés kérdéseivel szemben.