Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bush szerint bezárhatják a guantánamói börtöntábort

MTI
2005.06.09. 06:55

Nyitva hagyta George Bush amerikai elnök egy szerdai tévéinterjújában annak a lehetőségét, hogy esetleg bezárják a terrorgyanús külföldieket őrző Guantánamo Bay amerikai haditengerészeti támaszponton működő fogolytábort, amelynek felszámolását egyre többen követelték az elmúlt időben.

"Vizsgálunk minden lehetséges megoldást, hogy miként érhetnénk el a fő célt, azaz Amerika megvédését" - válaszolta Bush a Fox News televíziónak arra a kérdésre, hogy be kell-e zárni a guantánamói börtöntábort. Az amerikai elnök mindazonáltal leszögezte: azt viszont nem kívánják megtenni, hogy olyan személyeket engednek szabadon, akik visszatérnek és ártanak az amerikaiaknak.

A kubai Guantánamo Bay amerikai haditengerészeti támaszponton működő fogolytáborban 2002 januárja óta őriznek Afganisztánban elfogott, feltételezett fanatikus muzulmán tálibokat és terrorgyanús személyeket. A börtöntábort megnyitása óta már számos bírálat érte az őrizetesekkel szembeni, megalázónak tartott bánásmód miatt, az elmúlt időben azonban mind hevesebbé váltak a kritikák és megsokasodtak a fogolytábor bezárását követelő hangok.

Nagy felzúdulást váltott ki, hogy az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet nemrégiben közzétett jelentésében gulágnak nevezte és ezzel az egykori brutális szovjet munkatáborokhoz hasonlította a guantámanói létesítményt. Amerikai részről ezt visszautasították. Heves tiltakozásokat keltettek az iszlám szent könyvének, a Koránnak a meggyalázásáról napvilágot látott hírek is.