Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Lezárult a szavazás az iráni elnökválasztáson

MTI
2005.06.17. 22:24
A mérsékelt Ali Ahbar Hasemi Rafszandzsani és a reformpártinak tekintett Musztafa Moin-Nadzsafabandi juthat be az iráni elnökválasztás második fordulójába - közölte a péntek esti urnazárás után a két jelölt választási stábja.

Mint a brit hírügynökségnek elmondták, ezen két jelölt egyike sem szerezte meg ugyan a leadott szavazatok több mint felét - amely első fordulós győzelmet jelentett volna -, ám az elnökválasztáson induló hét jelölt ők ketten kapták meg a legtöbb voksot, így kettejük részvétele várható a második fordulóban.

A pénteki iráni elnökválasztás hivatalos eredményeit várhatóan szombaton teszik közzé. Az előzetes közvélemény-kutatások eredményei szerint a mérsékelt konzervatívnak számító Ali Ahbar Hasemi Rafszandzsani volt a fő esélyes. A magas rangú papi személy már kétszer is betöltötte korábban az államfői posztot. Rafszandzsani fő vetélytársainak a reformpárti Musztafa Moin-Nadzsafabandi volt oktatási miniszter és Muhammad Baker Kalibáf konzervatív politikus, volt országos rendőrfőnök számított.