Az eddigi elnököt támogatják a reformisták Iránban

MTI
2005.06.19. 19:55
Ali Ahbar Hasemi Rafszandzsani, a pragmatistának tekintett volt államfő támogatására szólították fel híveiket az iráni reformisták az elnökválasztás jövő pénteki második fordulóje előtt, amelyben Mahmúd Ahmadinedzsád, ultrakonzervatív teheráni polgármesterrel kell megküzdenie.

A legfontosabb reformista párt, az Iszlám Irán Részvételi Frontja vasárnap nyilatkozatot adott ki, amely szerint "aktívan fel fog lépni a politikai-katonai tábor ellen a második fordulóban, hogy megakadályozza a hatalom monopolizálását". "Ma az a veszély fenyeget, hogy a laktanyák és a katonák közvetlenül beleavatkoznak a választásokba és az ország politikájába". "Mindenkivel kezet fogunk, aki a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok híve". "Meg kell akadályozni, hogy országunk a talibánizmus és a totalitarizmus csapdájába essék" - hangoztatta a párt, és felszólította az irániakat, hogy "nem maradjanak közömbösek a mai érzékeny helyzetben".

Egy másik reformista párt, az Iszlám Forradalom Modzsahed Szervezete szintén Rafszandzsani mellé állt, a nézetkülönbségeik ellenére. E párt is "a katonai testületek összehangolt beavatkozására" hivatkozott, mint amit a volt elnök támogatásával kell ellensúlyozni.