Liberális lapokat számoltak fel Iránban

MTI
2005.06.20. 09:32
Két napilapot zártak be az iráni hatóságok, mert bírálta a legfőbb vallási és politikai vezetőt, Ali Hamenei ajatollahot, hogy olyan rendszer élén áll, amely visszaélt az emberek szavazatival - közölték hétfőn iráni újságírók.

Tájékoztatásuk szerint a liberális Ekbal és Aftab-e Jazd újságok irodáit vasárnap késő este pecsételték le a teheráni ügyészség utasítására.

Issza Szaharhíz liberális újságíró, volt kulturális miniszter elmondta, hogy mindkét lap közölte azt a levelet, amely heves kritikának vetette alá Hamenei ajatollahot. A legfőbb vallási és politikai vezetőnek címzett dokumentumot a mérsékeltnek tekintett Mehdi Karubi, az iráni elnökválasztás harmadik helyezettje írta pénteken. Ebben kifejtette: az iráni katonai szervezetek megsértették a törvényt azzal, hogy a választások idején a keményvonalasnak tekintett Mahmúd Ahmanidezsádot, Teherán polgármesterét támogatták. Az önkormányzati vezető az elnökválasztás második helyezettje lett és a héten, pénteken, a 2. fordulóban ő indul Ali Ahbar Hasemi Rafszandzsani, az iszlám vallási hierarchia középső részén elhelyezkedő vezető, egykori államfő ellenében.