Géza
-11 °C
-4 °C

Tudott a vukovári vérengzésről a jugoszláv hadsereg

MTI
2005.06.21. 21:00

A jugoszláv hadsereg tisztjeire is terhelő vallomást tett a vukovári vérengzés egyik szemtanúja. Szlavko tomics, a hadsereg egykori hírszerzőtisztje katonai nyomozóként teljesített szolgálatot Vukovárban, feladata a foglyul ejtett - többségében civil - horvátok kihallgatása volt.

Tomics öt évvel ezelőtt tett, kedden ismeretetett vallomása alapján egyértelművé vált, hogy a jugoszláv hadsereg tisztjei tudtak a vukovári vérengzés előkészületeiről. Tomic vallomásából kiderül, hogy Sljivancsanin ezredes személyesen járt a vukovári kórházban, ő bízta rá a foglyokat a területvédelmi egységre, amely buszokkal szállította el a foglyokat a város közelében lévő birkatenyésztelepre. A tanú figyelmeztette Mrksicet, hogy "ebből baj lehet", de a tiszt érzékeltette vele, hogy "nem kellene piszkálná a (horvátországi szerb) területvédelmiseket".

Tomics ezután személyesen is felkereste a telepet, ahol kétszáz vukovári civilt motoztak meg és tereltek hangárokba a szerb területvédelmisek. Éjszaka lövéseket, reggel elszálításra váró holttesteket látott.