Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tömeggyilkos SS-eseket ítélnek el Olaszországban

MTI/dpa
2005.06.22. 06:39

Ítéletet hirdet az olaszországi La Spezia város katonai bírósága szerdán tíz volt német SS-katona ellen, akiket azzal vádolnak, hogy részt vettek 560 civil lemészárlásában 1944. augusztus 12-én, a toscanai Sant´ Anna di Stazzema községben. Az áldozatok között sok asszony és gyermek volt. Szemtanúk szerint az SS-legények védtelen áldozataikat géppuskával lelőtték, és kézigránátokat dobtak rájuk. Később a holttesteket benzinnel leöntötték és felgyújtották.

Az államügyészség mind a tíz vádlottra távollétében életfogytiglant kért. A ma már 78-93 éves vádlottak a "Reichsführer SS" páncélos hadosztály katonái, illetve tisztjei voltak. A német jog tiltja, hogy német állampolgárokat kiszolgáltassanak külföldnek, a bűncselekmény miatt azonban egy ideje már a német igazságügyi hatóságok is nyomoztak.

Rómában évtizedeken át legmagasabb állami helyről módszeresen akadályozták a bűntett jogi felderítését, és a bizonyítékokat egyszerűen eltüntették. Az igazságügy csak a 90-es években kezdett éremben foglalkozni a mészárlással. A korábbi jogi szabotálás indítékai mind a mai napig nem egészen világosak.