Orbán palesztin vezetőkkel találkozott

MTI
2005.06.22. 21:00

A palesztin vezetők optimisták az izraeliek gázai kivonulását és saját népük jövőjét illetően, és kárukra van az EU minden belső zavara, mert az gyengíti az unió közel-keleti cselekvési képességét is - állapította meg Orbán Viktor, aki négynapos izraeli látogatása keretében szerdán Rámalláhban találkozott a palesztin vezetés tagjaival.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: a palesztin vezetés úgy értékeli, hogy az Európai Unió közbenjárása, diplomáciai tevékenysége a térség békéje érdekében elengedhetetlen. Érdekük, hogy az fennmaradjon, és semmilyen olyan belső zavara ne legyen az EU-nak, amely elvonja a figyelmét, és csökkenti arra való képességét, hogy hatékonyan közreműködhet a közel-keleti béke megteremtésében.

Annak ellenére, hogy a keddi izraeli-palesztin csúcstalálkozót eredménytelennek minősítik - ugyanis a legfontosabb problémákat nem sikerült megoldani -, a palesztin vezetők optimisták, nemcsak az augusztusra tervezett gázai kivonulást, hanem az egész megbékélési folyamatot illetően is. Úgy látják, hogy elsősorban a nemzetközi közvélemény érdeklődése és a jelentős erőközpontok - az Egyesült Államok és az Európai Unió - fellépése nyomán előbb-utóbb eljutnak az önálló palesztin állam létrejöveteléhez.

"Hosszú időre visszanyúló jó kapcsolataink vannak a Palesztin Hatósággal. Még a polgári kormány idején fogadtuk Jasszer Arafat néhai elnököt, és megállapodtunk abban, hogy képviseletet nyitunk Rámalláhban, ami egy év alatt meg is történt. Állandóak a kapcsolataink. Most meglátogattuk Arafat sírját, és tisztelegtünk az emléke előtt" - mondta Orbán Viktor. Orbán Viktor szerda este befejezte izraeli látogatását, és csütörtök reggel hazaindul.