Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szerbiai piaci árusok lezárták a kelebiai határátkelőhöz vezető utat

MTI
2005.06.22. 21:34

Szerbiai piaci árusok lezárták a kelebiai határátkelőhöz vezető főutat szerda este, ami rendkívül megnehezíti a Magyarország felől érkező teherforgalom áthaladását. A tiltakozó akcióban közel kétezer piaci árus vesz részt Szerbia közel harminc városából. Szabadka határánál zárták le a Kelebia felé vezető utat. Az MTI információi szerint a személygépkocsik kerülőutakon tudnak közlekedni, de az útzárlat egyre nagyobb torlódást okoz a teherforgalomban.

A piaci árusok az ellen tiltakoznak, hogy a hatóságok kötelezővé akarják tenni számukra az adómemóriás pénztárgépek használatát, hogy így legalizálják a piaci árusítást. A tiltakozók szerint a kormány ezzel teljesen ellehetetleníti őket, megfosztja egzisztenciájuk egyetlen forrásától. A piaci körülmények szerintük nem teszik lehetővé a pénztárgépeket alkalmazását, amelyek használata már hónapok óta kötelező minden más szerbiai elárusítóhelyen.

A piaci árusok szerda délután Szabadka központjában tiltakoztak, majd a város peremére indultak, hogy lezárják a Magyarország felé vezető utat. Helyszíni tudósítások szerint incidens egyelőre nem történt, de egyre feszültebb a helyzet. A tiltakozók nem tágítanak, és azzal fenyegetőznek, hogy addig nem oldják fel az útzárlatot, amíg személyesen nem keresi fel őket Mladjan Dinkic pénzügyminiszter, vagy Bojan Dimitrijevic, a kereskedelmi tárca vezetője.