Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Részvényeket igért a szavazatokért az iráni elnökjelölt

MTI
2005.06.23. 18:55

Ha a Forradalmi Gárdát képviselő ellenfeléhez képest reformistának számító Ali Ahbar Rafszandzsani nyeri a választást, minden iráni állampolgár részvényeket kapna a jelenleg állami tulajdonú vállalatokban, jelentette ki az elnökjelölt. Rafszandzsani elképzelését a teheráni tőzsde elnöke is támogatta.

Rafszandzsani, aki 1989 és 1997 között már betöltötte a köztársasági elnöki tisztséget, reformprogrammal, főként a gazdaság liberalizálásánakigéretével kampányol az elnökválasztás pénteki második fordulója előtt. Ellenfele a forradalmi gárdistából teheráni polgármesterré lett, ultrakonzervatívként elkönyvelt Mahmúd Ahmadinedzsád lesz, akinek győzelme esetén egyes befektetők a Mohammed Hatami leköszönő elnök hivatali idejében elkezdett óvatos gazdasági és társadalmi reformok leállásától tartanak.

A Rafszandzsani által bejelentett elképzelés értelmében a 14 millió iráni háztartásnak ajánlanák fel 100 millió rial (2,3 millió forint) értékű részvénycsomag megvásárlásának lehetőségét. A polgárok többségének csak azokért a papírokért kellene fizetniük, amelyeket ebből el kívánnak adni; a módosabbak a csomag értékének 40 százalékát fizetnék meg előre, igaz, e részvények azonnal eladhatók lennének.