Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Az európai szocialisták szerint új irányra van szükség

MTI
2005.06.25. 19:38
Az európai szocialisták szerint új irányvonal érvényesítésére van szükség Európában, ahol az eddigieknél nagyobb szolidaritás kell a szegényebb és a gazdagabb térségek közötti erősebb kohézió biztosítása érdekében, erősítette meg az Európai Szocialisták Pártjának (ESZP) Tanácsa szombaton Bécsben véget ért kétnapos ülésén.

A fórumon az EU 25 tagországából, valamint Bulgáriából és Romániából mintegy háromtucatnyi szocialista, szociáldemokrata és munkáspárt több mint 300 képviselője vett részt. A tanácskozáson pénteken felszólalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki kezdeményezte, hogy amennyiben az EU-nak nem sikerül egyezségre jutnia a 2007 és 2013 közötti időszak költségvetéséről ez év végéig, akkor fogadjanak el egy átmeneti, három évre szóló büdzsét.

Az ESZP tanácsának az ülésén hangsúlyozták, hogy új növekedési és beruházási stratégiára van szükség az EU-ban a nagyobb gazdasági növekedés, valamint a több és jobb munkahely megteremtése érdekében, nem utolsósorban a szegénység elleni küzdelemben. Ezért a pártok összegyűjtik az élet legkülönfélébb területein - oktatás, foglalkoztatás - a legsikeresebb megoldási módozatokat az EU országaiból és új javaslatokat is, s összesítik azokat egy későbbi tanácskozásukon.

A házigazda Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) már felvetette például, hogy 2020-ig a jelenlegi mintegy 40-ről 20 százalékra lehetne csökkenteni a mezőgazdasági támogatások részarányát.