Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Dzsaafari: Két év elég, hogy Irak biztonságossá váljon

MTI/AP
2005.06.28. 06:34

Két év több mint elég a biztonság helyreállításához, mondta Ibrahím al-Dzsaafari iraki miniszterelnök hétfőn Londonban. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter előző nap azt mondta, hogy az iraki felkelés akár 12 évig is eltarthat.

Az erőszak megfékezésében szerepet játszik az önálló iraki biztonsági erők létrehozása, az ország "lyukacsos" határának ellenőrzése és a politikai folyamat előrevitele, mondta az iraki kormányfő Tony Blair brit miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után. "Azt gondolom, két esztendő elég lesz, több mint elég ahhoz, hogy helyreállítsuk a biztonságot az országban" - fogalmazott.

Mind Rumsfeld, mind Blair elismerte, hogy a koalíciós erők tárgyalásokat folytatnak iraki felkelőkkel az erőszak megfékezéséről. A kapcsolatfelvételről Blair többet nem árult el, de azt mondta, hogy igyekeznek minél több embert bevonni a politikai folyamatba, anélkül, hogy változtatnának a terrorizmussal kapcsolatos álláspontjukon.

Dzsaafari közölte, hogy nincs kifogása az ellen, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia párbeszédet folytasson az összes politikai erővel, amennyiben azok nem kötelezték el magukat az erőszak mellett. "Mi nem tárgyaltunk senkivel, aki vérontásban vagy robbantásban vett részt" - tette hozzá.