Cunami-előrejelző rendszert telepítenek 27 országba

MTI
2005.06.30. 19:04
Szökőár-előrejelző rendszert telepítenek az Indiai-óceán körül elterülő huszonhét országba az érintett államok és az ENSZ oceanográfiai bizottságának csütörtökön született megállapodása értelmében.

Amint azt a világszervezet oceanográfiai bizottsága közölte, a rendszer várhatóan 2006 júliusától lesz működőképes, s az elképzelés szerint a részeként elhelyezett mélytengeri szenzorok és rádión közvetített vészjelek révén megelőzhetők lesznek az olyan katasztrófák, mint amilyet a tavaly decemberi indiai-óceáni tengerrengés idézett elő. A rengés előidézte szökőár akkor több mint 176 ezer ember életét oltotta ki a térség 11 országában, több mint 50 ezren pedig eltűntek. A csütörtökön egy tíznapos párizsi konferencia zárónapján elért egyezség értelmében mind a 27 állam külön előrejelző-rendszert kap, s az egyes rendszerek összeköttetésben állnak egymással.

Amint azt az oceanográfiai bizottság ügyvezető igazgatója megjegyezte, most az érintett államokon a sor, hogy kioktassák polgáraikat, mit kell tenni, ha befutnak a szökőárveszélyre figyelmeztető vészjelek.