Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Saron szabad kezet ad a palesztin támadások megfékezésére

MTI/AP
2005.07.17. 15:16

Szabad kezet kaptak az izraeli katonai vezetők Ariel Saron kormányfőtől a településeket érő palesztin lövöldözések megfékezésére. Saron maga közölte az újságírókkal, mielőtt a kormány vasárnapi ülésére bement, hogy találkozott a védelem illetékeseivel, és megismételte nekik: "Semmi sem korlátozza őket az izraeli településeket érő támadások megállításában". A miniszterelnök kijelentette, nem fogják tűrni a támadásokat, akár a Gázai övezeten belül, akár a közelében csapnak le a palesztinok.

Az izraeli hadsereg megtorló hadműveletei keretében pénteken hét Hamász-aktivistát ölt meg, és egy nyolcadikat vasárnap. A térségben fellángoló erőszak miatt Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter elhalasztotta washingtoni látogatását. A vizit elsődleges célja az Izrael kínai fegyvereladásai miatt támadt feszültség felszámolása. Mofaz vasárnap utazott volna, tárcájánál azt mondják, vélhetően még a héten megy.

Palesztin aknagránát csapódott be vasárnap egy Gázai övezeti zsidó telepen, és legalább egy telepest súlyosan megsebesített, közölték katonai és kórházi források. Egy izraeli katonai szóvivő közlése szerint négy telepes sérült meg, közülük ketten súlyosan. Elkövetőként a Hamász palesztin fegyveres szervezet jelentkezett.