Eltűnt a szudáni alelnök

MTI
2005.08.01. 06:31
Helikopterbalesetben meghalt John Garang szudáni első alelnök, volt lázadóvezér - jelentette hétfő hajnalban a BBC brit közszolgálati televízió egy ENSZ-illetékesre hivatkozva.

Előzőleg ellentmondásos hírek érkeztek vasárnap John Garangról, aki korábban a lázadók egyik vezetője volt: a kartúmi kormány egyik minisztere szerint eltűnt a politikust szállító légi jármű, míg a szudáni televízió híre szerint a gép szerencsésen leszállt az ország déli részében.

Garang, a Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom nevű dél-szudáni lázadó szervezet vezetője, aki a 21 éven át tartó polgárháborút lezáró januári békemegállapodás értelmében lett az afrikai ország első alelnöke július 9-én, a hírek szerint Ugandából tartott hazafelé, amikor a gépével elvesztették a kapcsolatot.

Joveri Muszeveni ugandai elnök, akivel Garang tárgyalásokat folytatott, közleményben tudatta, hogy a gépet Ugandában is keresik, sőt Kenyától is segítséget kértek. A közlemény szerint a Garangot szállító ugandai elnöki helikopter az ugandai elnök rvakiturai birtokát elhagyva Entebbében leszállt üzemanyagot felvenni, majd Kidepo térségében elrepült Karenga és Kapedo fölött. A gép a tervek szerint Dél-Szudánban szállt volna le, de a rossz idő miatt landolás helyett továbbrepült, és 24 órája nincs róla hír.

Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnök ugyancsak parancsot adott a gép felkutatására.