Béketüntetőket vettek őrizetbe a brüsszeli NATO-központnál

MTI
2005.08.01. 19:33

Hirosimára emlékező béketüntetők tiltakoztak hétfőn a brüsszeli NATO-központnál, azt követelve, hogy a katonai szövetség tagállamai mondjanak le a nukleáris fegyverek használatának lehetőségéről. Mivel a mintegy ötven tüntető - köztük egy japán férfi, Szato Josio, aki a 60 évvel ezelőtti hirosimai atomtámadás egyik túlélője - a biztonsági szolgálat tiltása ellenére megpróbált eljutni a székház bejáratáig, a rendőrök 11 tiltakozót őrizetbe vettek.

A világ ezen a héten emlékezik meg a hirosimai atomtámadás 60. évfordulójáról. Ebből az alkalomból belga pacifisták a múlt hét keddjén békemenetet kezdtek: a flandriai Ieperből (Ypres) indultak, abból a kis városkából, amelynek közelében az első világháború legszörnyűbb gáztámadásait hajtották végre, a célpont pedig az innen 250 kilométerre lévő belgiumi Kleine-Brogel katonai támaszpont, ahol az amerikai haderő állítólag mind a mai napig nukleáris fegyvereket, egyes hírek szerint 10-20 atomrobbanófejet tárol. (Ezt egyébként mind a belga, mind az amerikai kormány cáfolja.)

A tüntetők úgy tervezik, hogy augusztus hatodikán, a hirosimai atomtámadás évfordulóján érkeznek majd meg a támaszponthoz. A békemenetben vesz részt a ma már 74 éves Szato Josio is, aki kimondottan ebből a célból érkezett Belgiumba. A NATO-székház előtti tüntetést Szato azzal indokolta, hogy a katonai szervezet rendelkezik atomfegyverekkel, s "nagyhatalom".