Aliz
6 °C
14 °C

Román szigor az illegális kivándorlás miatt

MTI
2005.08.02. 21:00
Az illegális kivándorlás elleni szigorúbb fellépés jegyében a román határőrség több mint 2300, hazájába visszatérő személy útlevelét vette el két nap alatt - adta hírül kedden a határőrség. A közlemény szerint egyedül a magyar-román határon Nagylaknál 24 óra alatt hétszáz útlevelet vontak vissza olyan személyektől, akik az engedélyezett 90 napnál hosszabb ideig tartózkodtak vízum nélkül a schengeni övezet országaiban.

Válaszul több nyugat-európai ország bírálatára, hogy román kivándorlók árasztották el az utóbbi években, Bukarest hétfőn léptette életbe a szigorúbb szabályokat azokkal a román állampolgárokkal szemben, akik "elfelejtenek" időben visszatérni az országba. Calin Tariceanu kormányfő közölte: szeretnék biztosítani, hogy a románok illegális munka után kutatva ne hagyják el hazájukat. A szigorítások jegyében a románok egy félév alatt nem tartózkodhatnak 90 napnál tovább Nyugat-Európában, egy vagy több alkalommal. Amennyiben ezt a korlátozást megszegik, akkor automatikusan megfosztják őket öt évre útlevelüktől, megtiltva nekik, hogy tíz éven belül visszatérjenek abba az országba, ahol illegálisan tartózkodtak. A határőrség 2005 első felében félmillió állampolgárt akadályozott meg a külföldre utazásban, mert nem rendelkezett az előírt okmányokkal vagy pénzösszeggel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?