Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Zambia kiadja a londoni merényletek egyik gyanúsítottját

MTI
2005.08.03. 13:09
Zambia kiadja Nagy-Britanniának a július 7-i londoni merényletekben való részvétellel gyanúsított terroristát, az indiai származású, brit állampolgárságú Haroon Rashid Aswadot, jelentette be szerdán Levy Mwanawasa zambiai elnök.

Zambiai illetékesek szerint Lusakában tartózkodnak mind a brit antiterrorista hatóságok nyomozói, mind az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) képviselői, mivel Aswadról az is elterjedt az amerikai sajtóban, hogy 1999 novemberében iszlám harcosok kiképző táborát próbálta létrehozni az Egyesült Államokbeli Oregon államban. Egyelőre azonban csak a brit nyomozók kaptak engedélyt Aswad kihallgatására.

Az amerikai média július 22-én, a második londoni merényletsorozat másnapján arról számolt be, hogy az Egyesült Államok biztonsági szervei is részt vettek az Aswad elleni hajtóvadászatban. A nyomozók állítólag mobiltelefonján 20 olyan hívást találtak, amelyek a július 7-i, 56 halálos áldozattal és 700 sebesülttel járó metró- és autóbusz-merényletek négy elkövetőjétől származtak.