Jenő
-2 °C
6 °C

Hetvenezren raboskodnak titkos amerikai börtönökben?

MTI
2005.08.03. 15:50
Összesen hozzávetőleg 70 ezer ember sínylődik az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet szerdai jelentése szerint titkos amerikai börtönökben a világ különböző országaiban.

A kubai Guantánamón kialakított börtöntábor csak a jéghegy csúcsa - állítja a szervezet, követelve Washingtontól a tömlöcök helyének közzétételét, az ott raboskodók személyazonosságának felfedését és e törvénytelenül működő börtönök ügyét feltáró nemzetközi vizsgálat megindításának lehetővé tételét. Az Amnesty International jelentésében rámutatott arra, hogy titkos fogva tartási helyeket nemcsak az Egyesült Államok működtet, létrehozott ilyeneket például Indonézia és Jordánia is.

Az emberi jogi szervezet többek között azért szorgalmazza az ilyen börtönök felszámolását, mert, mint közölte, jelentős annak a veszélye, hogy ezekben a rabokat megkínozzák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?