Hirosimában egyperces néma csenddel emlékeztek

MTI
2005.08.06. 15:08
Tízezrek emlékeztek meg egyperces néma csenddel szombaton Hirosimában az atomtámadás 60. évfordulójáról. Koidzumi Dzsunicsiro kormányfő hangsúlyozta: Japán továbbra is "békeszerető és atomfegyvermentes" kíván maradni.

A túlélők és áldozatok családtagjai, valamint a világ minden részéről érkezett békeharcosok gyűltek össze a Béke Emlékparkban álló emlékműnél, annak a helynek a közelében, ahol 1945. augusztus 6-án az atombomba felrobbant, tízezrek életét kioltva és valósággal eltörölve a várost a föld színéről.

Helyi idő szerint nyolc óra tizenöt perckor, amikor az amerikai légierő Enola Gay nevű B-29-es nehézbombázója hatvan évvel korábban tömegpusztító terhét ledobta, megszólalt a békeharang, s városszerte egyperces néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról.

Az emlékparkban összegyűlt sokaság előtt Akiba Tadatosi hirosimai polgármester érzelmektől áthatott békenyilatkozatban követelte az összes atomfegyver felszámolását és az igazi világbéke megteremtését. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy az öt elismert atomhatalom - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína -, valamint India, Pakisztán és Észak-Korea "az emberiség túlélését veszélyeztetik".