Vilhelmina
12 °C
28 °C

Lövöldözésbe torkollott egy tüntetés Irakban

MTI
2005.08.07. 15:38
Egy ember meghalt, több tucatnyian megsérültek vasárnap tüntetők és rendőrök között kitört összecsapásban a dél-iraki Szamavában.

A helyi kormányzó székhelye előtt gyülekező mintegy ezer ember egyes értesülések szerint a víz- és áramszolgáltatás akadályozása ellen tiltakozott. Más források szerint a tüntetők az általuk korrupcióval vádolt kormányzó menesztését követelték.

A tiltakozás békésen indult a fővárostól, Bagdadtól 370 kilométernyire délre fekvő városban, de ahogy duzzadt a tömeg, a biztonságiak elkezdtek a levegőbe lövöldözni, hogy feloszlassák azt - közölték szemtanúk. Az összecsapás a rendőrök és a tüntetők között azután tört ki, hogy utóbbiak köveket kezdtek hajigálni a kormányzóság épülete felé, s rendőrségi járművekre támadtak, néhányat föl is gyújtottak.

Hírek szerint az utóbbi hetekben megsokasodtak az Irakba vezényelt külföldi csapatok távozását követelő síita vallási elöljárók szervezte demonstrációk Dél-Irakban.

Múlt héten a japán zászlót elégető több száz iraki követelte a Szamavában állomásozó japán alakulat kivonását. A megmozdulást Muktada asz-Szadr szélsőséges síita hitszónok követői szervezték.