Paszkál
10 °C
15 °C

Egyetlen iraki ügyvéd védi Szaddám Huszeint

MTI
2005.08.08. 13:30
Szaddám Huszein családja visszavonta a meghatalmazást a megdöntött iraki diktátort védő, jordániai székhelyű nemzetközi ügyvédcsoporttól a közelgő tárgyalás előtt, mindössze egyetlen iraki ügyvédet tartott meg annak tagjai közül, közölte hétfőn a család. A család sürgős közleményben tudatta, hogy Halíl Dulaimit nevezték ki egy személyben a többek között népirtással vádolt volt elnök védőjének. Az iraki ügyvéd egy év óta tagja a jogászcsoportnak, és jelen volt Szaddám Huszein első néhány bagdadi meghallgatásán.

A család közleménye szerint - amelyet a legidősebb leány, Ragad írt alá - "az ügy egyedi természete miatt rákényszerültek a jogi védelem átszervezésére", de részletesebb magyarázatot nem adtak lépésükre. A családhoz közel álló, de neve elhallgatását kérő egyik személy szerint a jogászcsoport egyes tagjainak közleménye felháborította Ragadot és a család más tagjait, ezért bízzák ezután egyetlen ügyvédre a feladatot.

A védők
A Szaddám Huszeint védő csoport mintegy 1500 önkéntes segítőből - főleg arabokból - és 22 ügyvédből állt, akik között volt amerikai, francia, jordániai, iraki és líbiai. A legnevesebbek között volt Aisa Moamer el-Kadhafi, a líbiai vezető lánya, valamint Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter.