Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyetlen iraki ügyvéd védi Szaddám Huszeint

MTI
2005.08.08. 13:30
Szaddám Huszein családja visszavonta a meghatalmazást a megdöntött iraki diktátort védő, jordániai székhelyű nemzetközi ügyvédcsoporttól a közelgő tárgyalás előtt, mindössze egyetlen iraki ügyvédet tartott meg annak tagjai közül, közölte hétfőn a család. A család sürgős közleményben tudatta, hogy Halíl Dulaimit nevezték ki egy személyben a többek között népirtással vádolt volt elnök védőjének. Az iraki ügyvéd egy év óta tagja a jogászcsoportnak, és jelen volt Szaddám Huszein első néhány bagdadi meghallgatásán.

A család közleménye szerint - amelyet a legidősebb leány, Ragad írt alá - "az ügy egyedi természete miatt rákényszerültek a jogi védelem átszervezésére", de részletesebb magyarázatot nem adtak lépésükre. A családhoz közel álló, de neve elhallgatását kérő egyik személy szerint a jogászcsoport egyes tagjainak közleménye felháborította Ragadot és a család más tagjait, ezért bízzák ezután egyetlen ügyvédre a feladatot.

A védők
A Szaddám Huszeint védő csoport mintegy 1500 önkéntes segítőből - főleg arabokból - és 22 ügyvédből állt, akik között volt amerikai, francia, jordániai, iraki és líbiai. A legnevesebbek között volt Aisa Moamer el-Kadhafi, a líbiai vezető lánya, valamint Ramsey Clark volt amerikai igazságügy-miniszter.