Huba
17 °C
33 °C

Elhunyt Peter Jennings, legendás amerikai újságíró

MTI
2005.08.08. 23:30
Hatvanhét éves korában elhunyt Peter Jennings, az amerikai ABC televízió legendás hírműsor-vezetője; Washington két vezető lapja címoldalas méltató cikkben vett búcsút az újságírótól, aki negyven év óta szinte minden este feltűnt az amerikai tévék képernyőjén.

A kanadai, torontói születésű Jennings 22 éven át vezette az ABC 15 perces esti világhíradóját New Yorkból, Idén április 5. óta azonban már nem olvasott híreket, akkor vált ismertté, hogy tüdőrákja van. A betegség vasárnap éjjel okozta halálát. Korábban, húsz éven át erős dohányos volt.

A "világ hangjának" nevezte őt a The Washington Post; szépen fogalmazott körmondatai, a világot értő-magyarázó beszámolói, tényekhez ragaszkodó hírei az utóbbi két évtizedben tizenegy éven át a legnépszerűbb televíziós személyiségek sorába emelték.

A The New York Times azt írta, halálával lezárult a nagy hírolvasók korszaka, miután a "nagy hármas" másik két tagja - Tom Brokaw (NBC) és Dan Rather (CBS) - már korábban távozott a képernyőkről. Két évtizeden át e hármas adott jelentőséget és súlyt a világ eseményeinek az amerikai tévénézők számára.

A Fehér Ház Texasból - ahol az elnök éppen nyári szabadságát tölti - közleményt bocsátott ki Jennings halálhíre kapcsán. George Bush úgy fogalmazott, őt és a First Ladyt elszomorította ennek a kiváló szakembernek a halála, aki hosszú és ragyogó pályát futott be hírújságíróként, a világ sok meghatározó eseményéről tudósított. Sok amerikai Jenningsen keresztül látta a világot, aki életük részévé vált, hiányozni fog, mondta az elnök.