Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Feloldották egy korrupt ENSZ-diplomata mentességét

MTI
2005.08.09. 01:44
Kofi Annan ENSZ-főtitkár feloldotta egy korrupt ENSZ-tisztviselő diplomáciai mentességét, aki állítólag 810 ezer dollár törvényellenes "jutalékot" zsebelt be különféle cégektől, amelyeknek szerződéseket juttatott az iraki úgynevezett olajat élelemért program keretében.

A világszervezet főtitkára amerikai ügyészi megkeresésre szüntette meg az orosz Alekszander Jakovlev, a program egykori beszerzési főhivatalnoka mentességét, akit Annan irodavezetője szerint már őrizetbe is vettek.

Az olajat élelemért program az ENSZ történetének egyik legnagyobb, 67 milliárd dolláros költségvetésű humanitárius akciója volt. Az iraki nép megsegítése céljából indították 1996-ban.

Jakovlev még júniusban lemondott tisztségéről, miután felmerült a gyanú: egy az ENSZ-szel szerződéses kapcsolatban álló cégnél állást szerzett a fiának. Diplomáciai mentességét azonban nem vesztette el, mivel a világszervezet alkalmazottja maradt. Most, a mentesség feloldása után, küszöbön áll ellene a vádemelés.

A visszaéléseket vizsgáló ENSZ-bizottság azt is kezdeményezte, hogy az 1996 és 2003 közötti működött programot irányító Benon Sevan mentességét is oldják fel. Az örmény származású ciprusi diplomata a vizsgálóbizottság szerint 147 ezer dollár kenőpénzt fogadott el vállalatoktól 1998 és 2002 között. A jelentés Sevan ingatag anyagi helyzetével magyarázta a félrelépéseket.

Sevan, aki 40 éven át dolgozott ENSZ-diplomataként, vasárnap lemondott tisztségéről, de kijelentette: a vádak hamisak, és ezt szerinte tudják azok, akik őt évek óta ismerik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!