Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Washington megvonhatja a vízumot az iráni elnöktől

MTI
2005.08.09. 09:44
Az Egyesült Államok mérlegeli annak lehetőséget, hogy megtagadja a beutazási vízumot az új iráni elnöktől, aki így nem vehetne részt az ENSZ Közgyűlésének szeptemberi New York-i ülésszakán.

"Az Egyesült Államok tudatában van annak, hogy milyen kötelezettségei vannak az ENSZ házigazdájaként, de nagyon komolyan kell venni az olyan híreket is, amelyek szerint "valakinek köze volt amerikai állampolgárok túszul ejtéséhez" - mondta Adam Ereli szóvivő.

Az amerikai kormány értesülése szerint Ahmadinezsád annak a diákcsoportnak a vezetője volt, amely 1979-ben megszervezte a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalását. Még vizsgálják, hogy a jelenlegi államfőnek személyesen is köze volt-e a követségfoglaláshoz, miként azt hat egykori túsz állítja. Ahmadinezsád tagadja ezt az állítást.

Harcias iráni diákok 1979. szeptember 4-én megrohamozták az Egyesült Államok teheráni külképviseletét, és 444 napon át fogva tartottak ott 52 amerikai állampolgárt.