Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pakisztán sikeres kísérletet végzett egy manőverező robotrepülőgéppel

MTI
2005.08.11. 07:12
Pakisztán sikeresen végrehajtotta csütörtökön első kísérletét egy szárazföldről indított manőverező robotrepülőgéppel, amely nukleáris és hagyományos robbanófej hordozására egyaránt alkalmas - jelentette be a pakisztáni hadsereg. A közlemény szerint a Babur elnevezésű manőverező robotrepülőgép minden repülési tulajdonsága megfelelt a terveknek. A fegyver legfeljebb ötszáz kilométeres távolságban lévő célok leküzdésére képes.

Pakisztán néhány nappal e kísérlet előtt kötött arról megállapodást Indiával, hogy a két ellenlábas dél-ázsiai atomhatalom köteles előzetesen értesíteni egymást rakétákkal és manőverező robotrepülőgépekkel végzendő kísérleteiről, nehogy a másik fél ellene indított csapásmérésként értelmezze a kísérletet, és egy ilyen félreértés atomháború kirobbanására vezessen a két állam között. Arról is megegyeztek, hogy "forródrótot" - közvetlen távközlési összeköttetést - létesítenek a két állam politikai és katonai vezetői között, hogy az esetleg mégis kialakuló félreértéseket nagyon rövid idő alatt tisztázni lehessen.