Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A japán kormányfő bocsánatot kért a világháborús agresszióért

MTI
2005.08.15. 06:32
Bocsánatot kért Koidzumi Dzsunicsiro japán miniszterelnök a szigetország II. világháborús ázsiai gyarmatosításáért és hódításaiért, megígérve, hogy Tokió soha nem feledi el a háború "szörnyű tanulságait".

Koidzumi Japán II. világháborús vereségének 60. évfordulóján, Tokióban nyilvánosságra hozott közleményében követte meg a szigetország szomszédait.

A japán kormányfő, aki idén már másodszor kért bocsánatot a felkelő nap országának hadserege által okozott fájdalmakért, a közleményben hangsúlyozta: mélyen elgondolkodtatja és szívből jövő fájdalommal tölti el az a szenvedés, amelyet Japán okozott a II. világháború alatt a térségben.

Koidzumi áprilisban az ázsiai országok jakartai csúcsértekezletén már szintén bocsánatot kért az ázsiai országoktól, remélve, hogy ezzel sikerül lecsillapítania az akkori Kínában zajló japánellenes megmozdulások hevét. A tiltakozó akciókat az váltotta ki, hogy Japánban olyan történelem tankönyvet hagytak jóvá, amely enyhébb színben igyekezett feltüntetni a japán hadsereg világháborús kegyetlenkedéseit.

Japán II. világháborús vereségének évfordulójáról hétfőn Tokióban, illetve több ázsiai országban is megemlékeznek.