Gizella
9 °C
14 °C

Kinevezte a megbízott kormányfőt a kirgiz elnök

MTI
2005.08.15. 11:47

Kurmanbek Bakijev kirgiz államfő kinevezte megbízott miniszterelnöknek Feliksz Kulovot hétfőn, betartva ezzel kettejüknek az elnökválasztási kampányban kötött megállapodását.

A július 10-én tartott elnökválasztást elsöprő többséggel megnyert Bakijev vasárnap tette le a hivatali esküt, s ezzel egyidejűleg megvált a miniszterelnöki poszttól. Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint első rendeleteiben a jelenlegi kormányt ügyvezetőként hivatalban hagyta, s az eddig az első miniszterelnök-helyettesi posztot betöltő Kulovot ügyvezető kormányfővé léptette elő.

Kulov végleges kinevezéséhez a parlament jóváhagyása szükséges. Azt azonban még nem tudni, hogy Kurmanbek Bakijev mikorra hívja össze a törvényhozás rendkívüli ülését.

Kulov és Bakijev május 13-án kötött szóbeli megállapodást, amelynek alapján Kulov visszavonta államfőjelöltségét, és cserébe Bakijev azt ígérte, hogy megválasztása esetén Kulovot nevezi ki miniszterelnökké. Az Észak-Kirgizisztán erős emberének tekintett Kulov és a Dél-Kirgizisztánból származó Bakijev paktuma lehetővé tette annak megakadályozását, hogy a volt szovjet közép-ázsiai köztársaság két, egymással viszálykodó részre szakadjon.