Ferenc
10 °C
29 °C

Egy szerb miniszter közbenjárt Milosevic fiának érdekében

2005.08.15. 12:10

Velimir Ilic, a nagyberuházások szerb minisztere a szerb rádió-televíziónak beismerte, hogy köze van a Slobodan Milosevic fia elleni vád és nemzetközi körözés visszavonásához. A garázdasággal, életveszélyes fenyegetéssel vádolt Marko Milosevic elleni vádat, s vele a nemzetközi körözést egy hete vonta vissza a pozareváci járási ügyész helyettese, miután az ügy koronatanúja közölte, hogy már nem emlékszik, mit mondott első vallomásában, de tény, hogy a vádlott nem fenyegette meg láncfűrésszel, nem mondta, hogy felaprítja és a Nagy-Moravába dobja.

A Slobodan Milosevic megbuktatásában fontos szerepet játszott Otpor diákmozgalom ezen újabb verzió szerint nem is bántalmazott aktivistája, Zoran Milovanovic a miniszter pártjának, az Új Szerbiának a tagja. Ilic, bár továbbra is cáfolja, hogy az ügyészi szerveknél közbenjárt a vád visszavonása érdekében, azt elismerte, hogy megbocsátásra kérte párttársát. A megbocsátás emberi erény, ha nincs egyéb bűne, bocsáss meg neki - ismételte meg a miniszter a szavait.

Szerbiában sokan a Milosevic család tisztára mosásának kísérletét látják abban, hogy lehetővé vált a 2000. óta állítólag Moszkvában bujkáló Marko Milosevic szabad hazatérése, és hogy visszavonták a Milosevic felesége, az ingatlanüzérkedéssel vádolt Mirjana Markovic elleni nemzetközi letartóztatási parancsot is, mivel ügyvédei azt mondták, védencük meg fog jelenni szeptemberben ügye tárgyalásán.

Vojislav Kostunica kisebbségi kormánya Slobodan Milosevic Szerbiai Szocialista Pártjának külső támogatásával képes fennmaradni a parlamentben. A miniszterelnök Szerbiai Demokrata Pártjának szóvivője határozottan cáfolta, hogy egyezséget kötöttek volna a hágai Nemzetközi Törvényszék fogságában lévő Milosevic híveivel.