Ferenc
10 °C
29 °C

Nyugalomra intett az iraki miniszterelnök

MTI
2005.08.25. 00:55
Nyugalomra szólított fel televíziós beszédében szerda este Ibrahím al-Dzsaafari iraki miniszterelnök azt követően, hogy Nedzsef városában néhány órával korábban összecsapások voltak rivális síita szervezetek között.

Az összecsapások legkevesebb hat halottat és több tucatnyi sebesültet követeltek. Az összetűzés Muktada asz-Szadr radikális hitszónok hívei és a kormányhű Badr mílicia tagjai között törtek ki a síita szent városban. A történtek után huszonegy, Szadr szövetségesének számító parlamenti képviselő és egy miniszter bejelentette, hogy felfüggeszti tevékenységét, ami jelentős mértékben nehezítheti a végső határidőhöz közeledő alkotmányozó folyamatot.

Megfigyelők szerint ez indította a miniszterelnököt arra, hogy rendkívülinek számító gyorsasággal reagáljon az incidensre. Ezt tükrözték az általa elmondottak is, ugyanis Ibrahim al-Dzsaafari élesen elítélte a nedzsefi összecsapásokat, különös tekintettel arra, hogy a támadás során tönkretették Szadr híveinek egyik irodáját.

A kormányfő ebből kiindulva elfogadhatatlannak nevezte a támadást, s hangsúlyozta: "Minden eszközzel fenn kell tartani a békét." "Az erőszak nyelve nem érvényesülte az új Irakban - tette hozzá."