Árpád
-2 °C
3 °C

Megbékélt egymással Vatikán és Izrael

MTI
2005.08.26. 20:11

Elsimult a Vatikán és Izrael diplomáciai vitája, miután az izraeli miniszterelnök és a vatikáni államtitkár (kormányfő) kölcsönösen bocsánatot kért, amiért kormányuk tagjai éles kifejezésekre ragadtatták magukat a vitában.

XVI. Benedek pápa július 24-i szentbeszéde nyomán keletkezett a vita. A londoni terrormerényletek hatása alatt mondott szentbeszédében a katolikus egyházfő elítélte a terrorizmust, és felsorolt néhány országot, amelyet többször sújtott az utóbbi időben a terrorizmus ostora. Izraelt nem említette.

Az izraeli külügyminisztérium azonnal berendelte a Szentszék nagykövetét, és tiltakozott a kihagyás ellen. Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő válaszul kijelentette: a pápa nem hagyja, hogy más diktálja neki, mit mondjon szentbeszédeiben, valamint Izrael "nemzetközi jogilag megkérdőjelezhető eszközökkel torolta meg" a palesztin támadásokat.

Ariel Saron izraeli kormányfő levelet írt a hét elején a pápának, s ez fordulópontot hozott a vitában. Saron elismerte, hogy kormánya "túl agresszívan" reagált a pápai kihagyásra, s végül is "céljával ellentétes hatást váltott ki". Válaszul Angelo Sodano vatikáni államtitkár elismerte, hogy a Vatikánnak "körültekintőbbnek kellett volna lennie".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?