Auguszta
-7 °C
0 °C

Beiktatták az új krakkói érseket

MTI
2005.08.27. 18:15
Beiktatták szombaton az új krakkói érseket Stanislaw Dziwisznek, a néhai II. János Pál pápa volt magántitkárának személyében. A krakkói katedrálisban rendezett eseményen számos hazai és külföldi világi és egyházi méltóság között ott volt Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása is. A hivatalos ceremónia után 800 pap, püspök és bíboros mutatott be nagyszabású szabadtéri misét a krakkói főtéren 80 ezer ember előtt. Az új érsek szülőhelye, Raba Wyzna különvonatot bérelt, hogy az egész falu jelen lehessen a beiktatáson.

Az eseményen az új érsek az elhunyt II. János Pál egyik miseruháját viselte. Stanislaw Dziwiszt láthatóan mélyen meghatotta a hívek meleg fogadtatása, és kijelentette: "Majd 27 éve Karol Wojtyla bíborossal mentem Rómába. Meggyőződésem, hogy ugyancsak ő az, aki odaföntről továbbra is vezeti a kezemet, és visszahozott ide Krakkóba". XVI. Benedek pápa 2005. június 3-án nevezte ki II. János Pál pápa magántitkárát Krakkó érsekévé. Dziwisz érsek a 78 esztendős Franciszek Macharski bíboros helyét vette át, akinek visszavonulási szándékát a katolikus egyházfő már korábban elfogadta.

Az 1939-es születésű Stanislaw Dziwisz csaknem negyven évig szolgálta az ugyancsak lengyel származású Karol Wojtylát, az áprilisban elhunyt II. János Pál pápát. Most éppen Wojtyla 1978-ig, pápává választásáig betöltött helyét foglalja el a krakkói érseki székben. A szombati ceremónia során felolvasott pápai kinevezési bullában a tisztség betöltésére legalkalmasabb személyként méltatta XVI. Benedek a 66 éves új főpásztort. Az egyik legjelentősebb lengyelországi egyházmegye távozó vezetője, Macharski bíboros reményét fejezte ki, hogy II. János Pált hamar boldoggá-, majd szentté avatják és így Krakkó, illetve egész Lengyelország védőszentjévé válhat.

Krakkó érsekeként Dziwisz kulcsszerepet tölt be II. János Pál boldoggá avatási folyamatában, mivel az ő feladata lesz begyűjteni a beatifikációhoz szükséges lengyelországi bizonyítékokat. Egyik első nyilvános szerepléseként jövő héten XVI. Benedek pápát képviseli a Szolidaritás független lengyel szakszervezet megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezendő gdanski ünnepségeken.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!