Árpád
-2 °C
4 °C

Orosz titkosszolgálatok atyáskodtak a finnugor kongresszuson

MTI
2005.08.30. 21:46
Az orosz biztonsági erők szoros felügyelete mellett zajlott a múlt hét végén Mariföld fővárosában, Joskar-Olában véget ért X. nemzetközi finnugor kongresszus - írta kedden a finn küldöttség tapasztalatairól beszámolva a Helsingin Sanomat angol nyelvű internetes kiadása. A lap szerint a kongresszusnak kevés nyelvészeti vagy antropológiai hozama volt, és inkább a politikáról szólt. Már az esemény előtt "gyanús mentési gyakorlatot" tartottak az orosz biztonsági erők; ennek célja a "terrorista és más szélsőséges elemek" támadásainak visszaverése volt.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a finn, az észt és a magyar küldöttek száma a várthoz viszonyítva a felére zsugorodott. Egyesek, közöttük Pauli Saukkonen finn professzor a mari (cseremisz) nép elnyomásával vádolt mariföldi kormány politikája miatt maradt távol. A finn résztvevők a lap szerint elmondták, hogy helyi kollégáik utasítást kaptak, hogy a köztársaság problémáival kapcsolatban semmit se vitassanak meg. A külföldi vendégek állandó rendőri kíséret alatt álltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?