Judit
3 °C
7 °C

Japán háborús bűneit mentegető tankönyvből tanítanak

MTI
2005.08.31. 09:56
A japán középiskolák kevesebb mint egy százalékában oktatnak majd a Kínában és Dél-Koreában óriási felzúdulást kiváltott új történelemkönyvből, amelyben a bírálatok szerint megpróbálják tisztára mosni a távol-keleti ország hajdani militarizmusát. Az 583 tankerület nem egészen fél százalékában döntöttek úgy, hogy az áprilisban kezdődő, következő tanévben bevezetik a középiskolák alsóbb osztályai számára készült, vitatott kiadványt - jelentette a Mainicsi Simbun című tokiói napilap szerdán, az új tankönyvek rendszeresítéséről szóló iskolai bejelentések határidejének utolsó napján.

A könyvet helytelenítők szerint a nacionalista szerzők történelmet hamisítanak, amikor megpróbálják jelentéktelen színben feltüntetni az 1937-ben Kínában elkövetett nankingi vérengzést, és nem vesznek tudomást a II. világháború előtt és alatt leigázott ázsiai országokban szexrabszolgaságra kényszerített nőkről, akiknek a japán katonák rendelkezésére kellett állniuk. A szerzők és a kiadvány támogatói azzal érvelnek, hogy az újfajta megközelítéssel igyekeztek változtatni a történelem "önkínzó" szemléletén, amely véleményük szerint megfosztotta a japánokat nemzeti büszkeségüktől és hazafiságuk megélésétől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?