Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

200-an kezdenek éhségsztrájkba Guantánamón

MTI
2005.09.02. 06:52

Újabb éhségsztrájkot kezdett több fogoly az amerikai hadsereg guantánamói támaszpontján, és többen közülük az éhhalálra is elszánták magukat arra az esetre, ha nem állítják bíróság elé, vagy nem engedik szabadon őket.

A New York-i központú Alkotmányos Jogok Központja szerint a kubai támaszponton őrzött több mint 500, terrorizmussal gyanúsított rab közül mintegy 200 az ellen kíván éhezéssel tiltakozni, hogy az amerikai védelmi minisztérium nem tartotta be a korábbi, június-júliusi éhségsztrájkjuk idején tett ígéretét, s fogva tartásuk körülményeit nem hozta összhangba a foglyokkal való bánásmódot szabályozó genfi konvencióval.

Azt is követelik, hogy vagy állítsák őket bíróság elé, vagy bocsássák szabadon. Sokan közülük már több mint három és fél éve raboskodnak anélkül, hogy vádat emeltek volna ellenük, s teljes bizonytalanságban tartják őket a tekintetben, hogy mi lesz a további sorsuk. Többségüket az afganisztáni háború idején fogták el, és azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel, vagy az amerikai beavatkozásig Afganisztánt uraló, s az al-Kaidát támogató tálibokkal.