Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A norvég kommunisták és halászok lehetnek a mérleg nyelve

MTI
2005.09.09. 19:25

Norvégia kicsiny kommunista pártja és a halászok érdekeit védő független párt lehet a mérleg nyelve a hétfői norvég parlamenti választásokon annak fényében, hogy a kormánykoalíció és ellenzéke fej-fej mellett áll a közvélemény-kutatások szerint.

Jelentősen feljött a norvég kormánykoalíció a választási kampány utolsó napjaiban, amelynek központi témája, miként kezeljék Norvégia, a világ harmadik legnagyobb kőolajexportőre hatalmas olajvagyonát. Az ellenzék a jóléti államra szeretné fordítani azt, a kormány csökkentené az adókat.

Az Aftenposten napilap által készített felmérés szerint a konzervatív, liberális és kereszténydemokrata párt alkotta jobbközép koalíció és nem hivatalos támogatója, a szélsőjobboldali Haladó Párt 84 képviselői helyet szerez a 169 tagú törvényhozásban, egy mandátummal kevesebbet ahhoz, hogy többségre tegyen szert.

A Munkáspárt vezette "vörös-zöld" koalíció 82 mandátumot szerez, míg a halászok érdekeit védő Partvidék Párt kettő, a kommunista Vörös Választási Szövetség egy képviselői helyet nyer el. A Verdens Gang újság felmérése szerint a kormánykoalíció megszerezheti a 85 mandátumot, a vörös-zöld választási közösség pedig 81-re tesz szert.