Bernadett
0 °C
4 °C

Terroristaellenes hadművelet kezdődött Észak-Irakban

MTI
2005.09.10. 10:35
Terroristaellenes hadműveletet indított az iraki hadsereg amerikai csapatokkal karöltve az észak-iraki Tall Afar városban szombat hajnalban - jelentette be Ibrahím al-Dzsaafari iraki miniszterelnök.

Dzsaafari közölte, hogy a város különböző vallási és etnikai csoportjainak kérését teljesítve utasítást adott a "terroristák és külföldi szabotőrök" megsemmisítésére és kiűzésére, a rend és nyugalom helyreállítására.

A Bagdadtól mintegy 450 kilométernyire északnyugatra, az iraki-szíriai határ közelében fekvő Tall Afart főleg türkmének lakják, s a városban élénk az amerikai erőkkel és az amerikai támogatást élvező bagdadi kormánnyal szemben tanúsított fegyveres ellenállás. Az amerikai és az iraki erők már hosszabb ideje mondogatják, hogy Tall Afar rejtekhelyül szolgál a Szíriából becsempészett fegyverek és külföldi harcosok számára.

Eközben egynapos szünet után szombat reggel ismét megnyílt a nemzetközi és a belföldi forgalom előtt a bagdadi nemzetközi repülőtér, miután a légikikötő biztonságáért felelős brit cég és az iraki kormány rendezte pénzügyi jellegű nézeteltérését. Úgy tudni, hogy a Global Strategies Group brit vállalkozás haragját az váltotta ki, hogy a repülőtér tulajdonosa, az iraki közlekedési minisztérium hathavi elmaradásban volt a kifizetésekkel.