Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Egyiptomi határőröket vezényeltek a gázai határra

MTI
2005.09.10. 11:11
Egyiptomi határőrök vonultak fel szombaton országuk és a Gázai övezet határán az Izraellel szeptember 1-jén aláírt megállapodással összhangban - jelezték biztonsági források.

Palesztin tájékoztatás szerint helyi idő szerint reggel 8-kor fogltalták el állásaikat az egyiptomiak a tengerpart és a határátkelő között. Elkezdték az őrjáratokat és buldózerrel a talajt egyengetik az egyiptomi oldalon - mondta a palesztin preventív biztonság helyi, rafahi főnöke, Valíd Szalhe.

A 14 kilométeres határszakaszra Egyiptom és Izrael egyezsége értelmében az arab ország 750 határőrt vezényel. Ez az első eset az 1967-es arab-izraeli háború óta, hogy ezen a határon félkatonai alakulat jelenik meg az arab oldalon.

Izrael 1967-ben megszállta az Egyiptomhoz tartozó Sinai-félszigetet és az egyiptomi közigazgatás alá tartozó palesztin körzetet, a Gázai övezetet. A két ország 1979-ben kötött békeszerződése alapján a zsidó állam - több éves folyamat eredményeként - a Sinairól kivonult, s ott azóta csak alig felfegyverzett rendőri erők állomásozhattak egyiptomi részről.