Eltűntek a pakisztáni atomtudós bírósági iratai Hollandiában

MTI
2005.09.10. 15:04
Eltűntek az amszterdami bíróságról az Abdul Kadír Hán pakisztáni atomtudós ellen folytatott huszonkét évvel ezelőtti eljárás iratai - közölte szombaton a dél-ázsiai mérnök ügyében annak idején börtönbüntetést kiszabó holland bíró, aki az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) sejti a papírok eltűnése mögött.

"E pillanatban azt hiszem, hogy valaki szándékosan veszítette el az iratokat" - jelentette ki Anita Leeser a holland televízió péntek esti adásában.

A bíró elfogadhatatlannak nevezte, hogy valaki ilyen fontos iratokat tüntessen el - mint fogalmazott - politikai célokból. "Különösen, ha az a CIA kérésére történik" - fűzte hozzá.

A pakisztáni atombomba atyjaként emlegetett tudós, aki tavaly bevallotta, hogy atombomba-építéssel kapcsolatos ismereteit átadta Észak-Koreának, Iránnak és Líbiának, a 70-es években mérnökként az Urenco cég hollandiai leányvállalatánál dolgozott Almelóban, egy urándúsító üzemben.

A kutatót 1983-ban távollétében első fokon négy év börtönbüntetésre ítélték, mert urándúsítással kapcsolatos titkokat csempészett ki a nyugat-európai országból. E döntést két évvel később másodfokon eljárási hibák miatt megsemmisítették, s a holland kormány ezután már nem szorgalmazta a vizsgálat folytatását.

Ruud Lubbers volt holland kormányfő a múlt hónapban egy rádiónyilatkozatban elismerte, hogy a holland vezetés a CIA kérésére hagyta futni Abdul Kadír Hánt.