Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Elcsitultak a harcok az iraki Tell-Áfárban

MTI/AP
2005.09.11. 12:31
Elcsitultak a harcok vasárnapra Tell-Áfárban, az északnyugat-iraki települést az amerikai katonai vezetés közlése szerint elhagyták a lázadók. Amerikai katonák és páncélosok támogatta 5 ezer iraki katona szombaton nyomult be a fővárostól, Bagdadtól bő 400 kilométernyire fekvő kétszázezres - javarészt türkmének lakta - városba, amelynek bekerítése még augusztus 26-án kezdődött. A lázadók kezdeti halovány ellenállás után eltűntek.

A települést - amelynek lakói közül sokan elmenekültek a harcok elől - a katonák házról házra végigjárták. Amerikai páncélosok több kőfalat leromboltak Tell-Áfár óvárosának szűk, kacskaringós utcáiban. A lázadók kifüstölésére indított műveletben 211 terrorista tevékenységgel gyanúsított személyt fogtak el, s kilenc fegyverraktárra bukkantak - közölte az amerikai haderő szóvivője. A tell-áfári harcok csillapodásával egyidejűleg az Irakba vezényelt amerikai haderő bejelentette, hogy vasárnap támadást indított az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat emberei ellen el-Anbár tartományban, Rutba körzetében, Bagdadtól csaknem 400 kilométernyire nyugatra. A Zobaa (Forgószél) hadművelet célja - mint közölték - fölszámolni "az al-Kaida terroristáinak Rutbában és környékén kiépített támogató hálózatát".

Közben Bagdadban ismeretlenek lelőtték az iraki belügyminisztérium kiképzésért felelős igazgatóját. A vezérőrnagyot nyugat-bagdadi háza előtt érték a halálos lövések.

A déli Bászrában egy brit katona meghalt, két bajtársa megsebesült, mert járművük az út szélén elhelyezett robbanószerkezetre futott - közölte a helyi rendőr százados. Brit katonai forrásból egyelőre csak annyit közöltek, hogy "történt egy incidens", amelyet vizsgálnak.

Út menti pokolgép robbant vasárnap napfelkelte előtt a Bagdadtól 100 kilométernyire északra fekvő Szamarrában is, a detonáció kioltotta egy járőröző amerikai katona életét.